10 Tips vid isfiske














H
är kommer några tips som kan hjälpa när du sitter på isen och fryser och inte får nå fisk =).



Och glöm inte isdubbarna när du är ute på tidig vinter / vår då isen är svag. Säkerheten kommer alltid först =)

1.Utrustningen


För att få så roligt som möjligt under fisketuren så kan du anpassa spö och rulle efter den art som du skall fiska efter. Gällande fiskelinan så använd nylon eller ”FireLine Ice” dessa drar inte till sig så mycket vatten. Vanlig FireLine och ”Whiplash Pro” drar åt sig vatten och detta vatten fryser sedan till is och gör rullen obrukbar efter ett tag. Glöm inte att kolla öglorna då och då efter som att dom också isar igen. Denna is skadar fiskelinan.

2.Fiskart

Fokusera på en eller två arter under en vintersäsong och endast på dessa arter. Detta gör att du ökar chansen till att fånga den ”stora” då du lärt dig mera om artens beteende under vintern.


3.Fiskedjupet/utrustning

Nedan följer några tumregler, men självklart är dessa inte alltid rådande.

Teknik/Sätt Fiskart som skall fångas Fiskedjup Spötyp
Pimpla Abborre/Braxen/Mört/Id 10-30 cm från botten. Pimpelspö

Gäddmete Gädda – Tidig vinter 30-70 cm från botten. Is spö: 2-3ft

Gäddmete Gädda – Slutet på vintern. Den sista isen. 30-100 cm under isen. Is spö: 2-3ft
Isfiske i rinn­ande vatten:
”Jiggande” Lax och öring 20-50 cm från botten. Is spö: 2-3ft

4.Vart skall man fiska lax & öring i rinnande vatten?

När man skall fiska i rinnande vatten är det en fördel om man känner till älven/ån från båt- eller landfisket. Där man hittar fisken från båten hittar man också fisken från isen. En GPS är alltid till hjälp i detta fall. Under sommarfisket så markar du platsen för påslaget. När isen har lagt sig och är säker borrar du ett hål 15-30 meter ovanför påslagsplatsen. Byt hål efter 15-20 minuter om inget har hänt.

Om man är på okänt vatten kan man söka efter borrhål för att se vart dom lokala människorna fiskar. En generell regel är annars att laxen eller öringen står vid grubba, grynna och branter. Här är ett ekolod till stor hjälp.

5.Fiske med jigg eller drag i rinnande vatten

Borra alltid hålet snett i samma riktning som vattnet rinner. Detta minimerar risken att fiskelinan nöts av då du drillar fisk. Beroende på vattnets strömhastighet så fiskar du med skeddrag eller jiggar som väger 7 gram till 16 gram. Hålet borras =>150 mm.

6.Kikmeta/Pimpla i rinnande vatten

Kikmete i rinnande vatten är bland det mest spännande fiske som finns. Du ligger in din lilla egna värld och helt plötsligt så ser du en kilos harr vid ditt bete som funderar över om han är hungrig eller inte?

Borra två hål; ett hål under hål nummer ett. Men beroende på hur mycket det strömmar så borrar du pimpel hålet lite längre ifrån kikhålet. Om det strömmar för mycket så går det inte att kikmeta efter som att betet/pirken driver i från botten. Tänk på att harren är mycket känslig för vibrationer från isen. Så om det kommer en hugg-sugen harr så ligg helt stilla.

Kom överens med din fiskekompis om ett varningstecken som ni använder så att han eller hon inte skrämmer bort din fisk då personer skall komma till dig och berätta om den fina fisken som missades.

Kokt räka fungerar mycket bra för harr och sik medan daggmask och maggot är bra för abborre och olika typer av betesfisk för gäddmetet.

7.Vart skall man fiska i en insjö?


Fiskart Sökmetod Anmärkning
Gädda Sök betesfisk som abborre, mört & liknande. Där finner du också gäddan. Gäddan har utpräglade huggperioder under vintern. Anteckna huggen också: När, var & hur? Placera inte betet I fiskstimmet. Hälst under eller ovanför fiskstimmet efter som att betesfisken blir ”gömd” bland dom andra fiskarna. Presentera betet synligt, med tex lysstav eller lite glitter!?

Abborre Lågtryck: Grunt
Högtryck: Djupt

Vid lågtryck så tycker abborren om att gömma sig i vassen och strukturer då den inte äter.

8.Kikmeta/Pimpla i en insjö

Kikmete i en insjö är också bland det mest fängslande fiske som finns. Du ligger in din lilla egna värld och helt plötsligt så ser du en kilos röding eller en stor abborre vid ditt bete som funderar över om han är hungrig eller inte?

Borra två hål; ett hål under hål nummer ett. Det nedre hålet är ditt kikhål och det övre ditt pimpelhål. Gör ett hål som är större än isborrens i den övre delen av liggunderlaget så ligger du torrt och bekvämt då du kikfiskar. Använda ett mörkt skynke som du lägger ovanpå ditt huvud så att inget ljus kommer in från sidorna för bästa sikt.

9.Fiskeväder för abborren

Abborren är mycket känslig för tryckvariationer. Den reagerar förtjust och blir alert då lyfttrycket stiger. Då är abborren relativt lättfiskad. När lufttrycket sjunker drabbas fisken av trycksjuka och blir då mindre aktiv. Det tar ca 24 timmar för abborren att anpassa sig för rådande lufttryck.

Generellt hittar man abborren på grundare vatten vid lågtryck och på djupare vatten vid högtryck. Men undantag finns beroende på sjötyp.

10.Ismete med signal

Isfiskarens napp kan både vara spektakulärt och dramatiskt. Vid isfiske så kan man ha 2-4 spön ut samtidigt. Då kan man med fördel använda något typ av signal. En vinst är att man oftast hinner till spöt för att göra ett mothugg innan fisken har avbrutit sitt födotillfälle.

Köp ålbjällra/undulatpingla så ökar du spänningen under fisket. Montera den på isfiskespöt. Nu kan bygga om ett angeldon till den perfekta fiskindikatorn för isfiske och då väljer du om du vill använda knallkork eller pingla. Spring i
nte till spöt vid hugg, detta skrämmer fisken.

0 kommentarer: